9.0 (55)
Brand
Ardbeg
Expression
Uigeadail
Whisky type
Single Malt
Distillery
Ardbeg Distillery
Origin
Islay, Scotland
Year launched/bottled
2013
ABV.
54.20%
Source
Moët Hennessy
In collection
342×

Review by Ardbeg

« This review is also available in Dutch »
Colour

Donker, brons-goud

Nose

Diep en rond. Het samenspel van chocoladekaramel en gerstesuiker met dadels, rozijnen en zachte sherry zorgt voor een ultieme geur. Na deze eerste impressie wordt het aroma aangevuld met leer en lijnzaadolie.

Door toevoeging van water komt het zoetige van mout en honing naar voren, waarbij je hints van bessen en een rokerige zoetheid van goed geroosterd fruit kan waarnemen.

Palate

Een zijdezachte zoete en olieachtige textuur. In eerste instantie zoet in de mond, als fruitige cake en stroop, gevolgd door een rokerige honing-barbecue smaak met een vleugje frisheid van olijven.

Finish

Lange afdronk.

Note

Ardbeg Uigeadail is vernoemd naar Loch Uigeadail, het meer op het terrein van de distilleerderij waaruit Ardbeg zijn water betrekt, een belangrijke factor in het distilleerproces.

De Uigeadail is een “vatted malt”, gebotteld op 54.2% ABV zonder koude filtering. Ardbeg Uigeadail heeft geen leeftijdsaanduiding want de expressie bestaat uit diverse malts van verschillende leeftijden. De gebruikte malts zijn deels gerijpt op ex-bourbon en deels op ex-sherry vaten. Bij de samenstelling wordt een specifiek geur- en smaakprofiel gecreëerd dat kenmerkend is voor de Uigeadail.

Source: Moët Hennessy